10 NUMARALI KAMARA KİTAP YORUMU
22 Ağustos
Kitap Adı: 10 Numaralı Kamara
Özgün Adı: The Woman In Cabin 10
Yazar: Ruth Ware
Yayınevi: İthaki
Muazzamdı...
10 Numaralı Kamara, uzun zamandır okuduğum gerilim romanları arasında en iyisiydi. Tabi ilk 100 sayfayı saymazsak. Çünkü kitap 100. sayfadan sonra hareketlenmeye başladı. O muazzam sonu okuduğumda boşa geçen 100 sayfa bile beni rahatsız etmedi.
Asıl olay 100. sayfadan sonra başladı, evet. Çoğu kitapta olaylar ilk sayfadan başlamayabilir. Bu kabul edilebilir bir şey. Bu noktada sorun yok. Yazar büyük olaya zemin hazırlayabilir veya başka bir nedeni vardır. Ama 10 Numaralı Kamara'da başta yaşanan olayla kitabın konusu arasında hiçbir ilişki yok. Bu yüzden ilk 50 sayfa bana fazlasıyla gereksiz geldi. Sonrasında okuduğum 50 sayfa ise yazarın büyük olaya zemin hazırladığı kısımdı. Kitap hakkında söyleyeceğim tek olumsuz söz buydu. Şimdi övgülere geçebiliriz...
Allahım, o son neydi öyle? Resmen son sayfaları tırnaklarımı kemirerek okudum. 100. sayfaya kadar bana "Hadi artık bir şey olsun." dedirten o kitap, "Yok artık!" dedirtmeyi de başardı. Sonunu okumayı, katili öğrenmeyi iple çektim ve 1 günün sonunda kitabı bitirdim.
Her şey çok iyi kurgulanmıştı. Yazar kitap boyunca bizlere aslında küçük küçük ip uçları vermiş ama o ip uçlarını birleştirerek katili bulan kimse olmamıştır eminim. Sona gelindiğinde ve her şey açıklığa kavuştuğunda "Aa, demek bu yüzden böyleymiş." dedim. Yani taşlar yerine oturdu.
Başkarakterimiz Jo Blacklock, her gerilim veya korku filminde/kitabında olduğu gibi kimseyi şahit olduğu gerçeklere inandıramıyor. Gemide kendine yakın hissettiği tek kişi ve aynı zamanda birkaç yıl önce ayrıldığı eski sevgilisi olan Ben'e kendini ispatlamaya çalışıyor. Koyun yokluğunda keçiye "Abdurrahman Çelebi" derler hesabı Ben'e güveniyor.
Yazarımız Ruth Ware bize aynı zamanda Jo'nun psikolojik sorunlarını da yansıtmış. Öyle ki bazen ben bile okurken karakterimizin gördüklerinin gerçek olup olmadığını sorguladım.
Yazarın bir diğer kitabı olan ve Yabancı Yayınları'ndan çıkan Kapkaranlık Ormanda'yı orta halli bulmuştum. 10 Numaralı Kamara'ya baktığımda yazarın çıtayı yükselttiğini rahatlıkla gözlemleyebiliyorum.
Kitapta Jo'nun ağzından anlatılan bölümlerin dışında bazı mesajlaşmalar ve gazete haberlerine de yer verilmiş. Bu benim daha çok merak etmeme neden oldu.
Başkarakterimiz Jo bir gazetenin seyahat bölümünde çalıyor. Okurken Hürriyet Gazetesi'nin seyahat bölümünde çalıştığım zamanlar geldi aklıma. Karakteri kendimle daha çok bağdaştırdım. Olayları daha rahat kavrayabildim.
Bir gerilim romanı olması nedeniyle içerisinde normal olarak çok fazla karakter barındırıyordu. Eğer ki 10 tane karakter olsaydı katil illa ki o 10 kişinin arasından çıkacaktı. Bu da kitabın havasını söndürecekti. Normalde kitaplarda gereğinden fazla karakter olmasını sevmem ancak bu kitapta gözüme batmadı.
KONU
Bir gazetenin seyahat bölümünde çalışan Jo Blacklock, işi gereği yeni açılan lüks bir gemide yolculuğa davet edilir. Aurora isimli şaşalı gemi, Londra'dan Norveç'e kadar upuzun bir yolculuğa koyulur. 9 numaralı kamarada kalan Jo, bir gece denize atılan büyük bir şeyin sesini duyar.
Dışarı çıktığında yan kamarasında kalan kızın camında kan izlerine rastlar ve onun öldürüldüğünü, cesedinin ise denize atıldığını düşünür. Ancak 10 numaralı kamarada kalan kızı Jo'dan başka kimse görmemiştir. O günden sonra Jo, gemiyi altına üstüne getirir ancak kızı bir daha bulamaz. Kızın var olduğuna dair tüm kanıtlar ortadan silinmiştir.
10 Numaralı Kamara kesinlikle tavsiyemdir. Eğer gerilim sever biriyseniz beğeneceğinize eminim.
10 Numaralı Kamara benden 10 puan almayı hak etti. Kitap hakkındaki düşüncelerinizi aşağıya yorum olarak bırakabilirsiniz. Beni Instagram hesabım olan @haveyoumetmyblog 'dan takip etmeyi unutmayın.
Sağ tarafta yer alan "İzle" butonuna tıklayarak blogumu takibe alırsanız mutlu olurum :)